Santa Coloma de Gramenet

Prou de realitats, volem promeses, volem somiar!

  • Núria Parlon
  • Actualitzat:
  • Creat:

Tenir una ciutat d'igualtat d'oportunitats és el motor de la nostra acció política

El 2016 està tocant a la seva fi i són dies per fer balanç. Vivim temps convulsos, cada dia ens colpegen les imatges de les diferents violències d'un món perfectament desordenat: les guerres, les persones refugiades, el terrorisme internacional, el tràfic de persones per a l'explotació i la crisi econòmica que continua asfixiant a moltíssima gent fins a l'extenuació moral en el primer món. Aquesta realitat que no ens passa desapercebuda ens estimula a lluitar per un món més just i això passa indestriablement per no deixar de somiar, pel compromís ferm amb els altres; per l'exercici de donar i rebre el que és més important perquè el món no perdi l'esperança d'un futur millor.

El balanç de l'acció municipal d'aquest any 2016 ha tingut l'estímul de lluitar contra les desigualtats que es deriven de les crisis econòmica i de valors, que continuen fent estralls a la ciutat. Els nostres desitjos, però, estan sempre per sobre dels nostres recursos i competències. Fet que ens ha portat, de la mà de la ciutadania a encetar reivindicacions justes davant altres administracions com són les places residencials per a la gent gran o el manteniment adequat de les escoles públiques.

Ja fa anys que el nostre balanç és rigorós i no paraules boniques, ja que el Pla d'Acció Municipal (PAM) és un contracte que signem amb la ciutadania i per tant ens obliga a retre comptes. El 28 de juny d'enguany vam aprovar el PAM per a aquest mandat, després d'un procés participatiu ampli. I la concreció de l'acció política per al proper any està a les ordenances, preus públics i pressupost 2017 que tot just acabem d'aprovar. Moltes de les accions apuntades al PAM ja es venen desenvolupant perquè no oblidem els principis d'igualtat, llibertat i justícia social que ens guien. Així durant 2016 hem continuat amb programes com l'atenció domiciliària (que augmentarà en un milió d'euros per situar-se en 3,2 milions d'euros el 2017), la lluita contra els desnonaments o el cost de les places a les llars d'infants municipals, els programes de digitalització de les aules i de llibres de text, l'impuls a l'activitat econòmica local i la projecció metropolitana del Campus Universitari d'Excel·lència de Torribera.

Crear les condicions per tenir una ciutat d'igualtat d'oportunitats és el motor de la nostra acció política. La lluita contra la discriminació i les violències masclistes, la recuperació de la memòria històrica. Enguany hem posat en marxa la nova regidoria per a la defensa dels col•lectius LGTBI. I també la promoció i l'impuls a la cultura com un dret de ciutadania.

Al centre, les persones. Però també l'espai públic i l'economia local. Hem treballat el dia a dia per disposar d'uns carrers i places nets i endreçats. Estic convençuda, a més, que 2017 serà l'any de la Grama, la nova moneda local, que contribuirà a dinamitzar el comerç i les empreses locals dinamitzant també nous projectes d'economia col.laborativa. Al 2016, també hem tingut sorpreses ben grates com les aigües termals del barri del Fondo. Els primers estudis ens apunten a una important reserva ecològica d'usos futurs en benefici de la nostra ciutat.

I no vull acabar aquest balanç sense fer esment a la notícia de l'any que aviat s'acaba. La concessió per part de la Unió Europea de 15 milions d'euros, en el marc del programa de Desenvolupament Urbà Integral i Sostenible (DUSI), que tal com van suposar en el seu dia la recuperació del Parc Fluvial del Besòs o el Programa Urban ens ajudarà a la transformació de la nostra ciutat en clau urbana i metropolitana. Aquest gran projecte de ciutat ens permet fer realitat la màxima poètica de "prou de realitats, volem promeses" ... volem somiar.

Aprofito aquestes reflexions nadalenques per desitjar-vos a tots i totes bones festes i una bona entrada al 2017, que celebrarem a la Festa de Cap d'any de la Plaça de la nostra estimada Vila, Santa Coloma de Gramenet.